Opintoja, arkea, ruuhkavuosia, siivousta, lapsiperhe-elämää.
tiistai 15. lokakuuta 2013
Interventio
Kolmiportainen tuki ja interventio. Sanat ohjaavat ajattelua.
Kuuntelin iltasella Arviointi erityiskasvatuksen kontekstissa kurssin verkkoluentoa. Mieleenpainuvin ajatus oli interventio-sanan käyttö. Siirryttäessä tehostettuun tukeen, tehdään yksilötason interventio. Kun tehdään mitä tahansa interventiota, sen tekemiseen sisältyy suunnittelu, tavoitteiden asettelu, toimintatapojen arviointi ja valikointi, seuranta suunnitelma, välitapaamiset, päätepalaveri, jossa intervention onnistuminen arvioidaan ja tulevaisuuden suunnittelu.
Olen aikaisemmin törmännyt interventio-termiin vain terveystiedon puitteissa. Erityisopetuksen kontekstissa sanan käyttö avasi omia silmiäni hahmottamaan kolmiportaista tukea toisaalta aikaisempaa laajemmin mutta samalla sen ajatus tarkentui.
Intervention tarkoituksena on yleisesti muuttaa jonkun asian kulkusuuntaa. Opetuksen puolella tällainen kynnys tilanne tulee eteen, jos havaitaan, että tavalliset opetusjärjestelymuutokset eivät tue enää riittävästi oppilaan oppimista ja hänen etenemisensä opinnoissaan on vaarantunut. Jotta tällainen havainto voidaan tehdä, on oppilaan opiskelua seurattu jo jonkin aikaa ja pitäisi olla kirjattuna nämä "tavalliset opetusjärjestelymuutokset", joilla on pyritty tukemaan oppilasta. Tässä kohdassa opettajan avuksi on monessa kunnassa luotu "työkalupakkeja", listoja, joiden avulla opettaja voi tarkistaa, onko varmasti kokeillut riittävän erilaisia tukimuotoja. Omassa arjessaan ja toimintatavoissaan on eritäin helppo urautua yhdenlaiseen ajatusuomaan. Listojen tarkoitus on auttaa huomioimaan arjen toimintoja ja kirjaamaan ylös jo kokeiltuja asioita. Listojen käyttö ja niiden ohessa tuen dokumentointi auttavat myös muita ammattilaisia ja perhettä hahmottamaan tuen tarvetta.
Sanat ohjaavat ajattelua. Vaikka usein kuulee sanottavan, että rankka työ vaatii rankat vitsit, piilee lausahduksessa energiaa vievä ajatussyöppö. Ajatuksiaan on hyvä purkaa, mutta sen paikka ja aika on pohdittava tarkkaan.
Kaikessa on hyvää, kaikilla on hyviä puolia. Kun ajatukset luodaan näiden päälle, on kokonaisuus vahvempi. Kun kuulijalle saa mielikuvan arvostuksesta, hänkin arvostaa. Niin sinua kuin itseäänkin. Aloita siis aina sanomalla jotain kaunista. Ja muista, kritiikki ilman parannusehdotusta on vain kiukuttelua. On turha toistaa, mikä on vialla, on parempi keskittyä siihen, miten voidaan parantaa tilannetta. Kun ajattelemme hyvää, sanomme hyviä asioita. Kun sanomme hyviä asioita, ajattelemme hyviä asioita. Itseään ruokkiva positiivisen asenteen kehä. Siihen on hyvä keskittyä.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti